Silmarillion, Bilbo, Härskarringen- JRR Tolkien, en del av LitteraturMagazinet

JRR TOLKIEN ANTIKVARIAT: J.R.R TOLKIENS BÖCKER LIVSHISTORIA FÖRFATTARSKAP RINGENS POESI BIBLIOGRAFI » LITTERATURMAGAZINET

Författarskap

Tolkien är en av de största inom fantasy-genren. Med sina böcker och då främst trilogin Lord of the Rings ("Sagan om Ringen", eller som nyöversättningen heter, "Ringarnas herre"), skapade han en värld som idag är en av grundstenarna i mycket av fantasygenren. I böckerna finns en hel värld att utforska. Detaljrikedomen är enorm och den stora blandningen av folkslag, språk och kulturer ger världen ett helt eget liv.

Tolkiens mål med skapandet och publiceringen av böckerna om härskarringen och dess värld var enligt Tolkien själv att han ville ge Storbritannien en egen mytologi. I dag finns runt om i världen en mängd Tolkiensällskap och Europas första Tolkiensällskap, The Tolkien Society of Sweden startades i Göteborg år 1968. Hans böcker har även inspirerat till såväl olika rollspel som andra böcker i hans anda. Tolkien själv tyckte dock aldrig om denna berömmelse som började spridas redan under hans egen livstid utan kallade den en "beklaglig kult av honom själv".

När New York Times litteraturbilaga (NYT literary supplement) år 2000 anordnade en omröstning bland läsarna om de senaste 1000 årens bästa böcker vanns omröstningen av trilogin om härskarringen. Något som inte föll alla litteraturkritiker på läppen. Men att Tolkiens verk är populära bland läsarna råder det dock ingen som helst tvekan om.

 

Böckernas historia:

Silmarillion

När Tolkien hade blivit hemskickad från fronten p.g.a. feber och låg sjuk i England under första världskriget började han skriva på den mytologi som skulle vara bakgrund till hans fiktiva språk. Silmarillion ("De förlorade sagornas bok", som de kallades då) innehöll världen "Middle-Earth" taget från den nordiska mytologins Midgård. Tolkien arbetade mycket med språket quenyan för att det skulle fungera. I Silmarillion använde han den som högalvernas språk. Han skapade till och med sindariska, ett primitivare språk som ett urspråk varur quenyan växt fram.

Bilbo

En dag, när Tolkien rättade examensskrivningar hade en elev lämnat in en blank sida, på den skrev Tolkien "I en håla under jorden bodde en hobbit". Själv kunde han konstatera att:

"Till slut tyckte jag det var bäst att ta reda på vad en hobbit var för något."1

Boken om hobbitarna och Bilbo Bagger påbörjades i början av 30-talet. Tolkien skrev boken mest för att roa sina egna barn.

Boken hade förmodligen aldrig publicerats om det inte vore för att en av Tolkiens f d elever, numera vän till familjen, lånade manuskriptet och gav det till ett bokförlag. Förlaget önskade illustrationer till verket och Tolkien gjorde några bilder som godtogs. Bilbo fick genast mycket goda recensioner, vilket kanske inte var helt konstigt med tanke på att det var C.S Lewis som recenserade boken i The Times. Bilbo sålde snart slut i bokhandlarnas hyllor. Stanley Unwin som var förläggare blev väldigt nöjd med boken och ville absolut ha en efterföljare till succén.

1 Humphrey Carpenter: J.R.R. Tolkien - En biografi s. 192

Härskarringen

När Tolkien började få ont om pengar bestämde han sig för att skriva vidare på sin berättelse om Bilbo. Men inte om Bilbo, utan om hans son, Bingo, som gav sig av på en resa med sina kusiner Odo och Frodo. Som många historier började sagan få eget liv, med en svart ryttare som dök upp på vägen och började förfölja vännerna. Snart var även det som senare skulle bli Vidstige där. Men i början var det som en hob vid namn Trotter. Tolkien visste lika lite som sina karaktärer om vem Vidstige/Aragorn var när han dök upp i berättelsen. Tolkien bestämde sig för att använda Bilbos ring som huvudtema i boken. Tolkien började skriva kring december 1937. På hösten 1938 började han på vad som skulle bli andra delen i första boken Sagan om Ringen. Han började kalla sitt verk "The Lord of the Rings" och den började bli emotionellt lika viktig för honom som Silmarillion. Han började läsa sina kapitel för Inklingarna. 1943 trodde han sig snart vara färdig med boken. Men han hade bara kommit till den tredje boken (den första delen i Sagan om de två tornen). Sommaren 1943 körde han fast. Det som hindrade honom var hans perfektionism, varje liten detalj skulle passa in i helheten. Detta gällde allt från geografi och kronologi till månfaserna. Eftersom han också började bli till åren, 51 år, så började han bli rädd för att han aldrig skulle hinna färdigställa mytologin. C.S Lewis uppmuntrade honom dock och 1947 hade han skrivit färdigt Härskarringen. Men han kunde inte lämna manuskriptet ifrån sig utan att revidera det om och om igen.

 

Utgivningen

Hela Härskarringen tog tolv år att fullända. Men vem som skulle ge ut boken var dock inte självklart. Allen & Unwin som hade givit ut Bilbo, 1937 vägrade att ge ut Silmarillion som var Tolkiens ögonsten. Collins förlag visade sig intresserad att ge ut både Härskarringen och Silmarillion. Men de ville att Tolkien skulle korta ner Härskarringen. De blev också avskräckta när de insåg att Tolkien planerade att göra Silmarillion lika lång som Härskarringen, förlaget hade bara sett ett kort manus av boken. Tolkien blev bestört. Allen & Unwin fick nys om problemen och hörde av sig till Tolkien som i sin tur förklarade för Collins förlag att om de inte omedelbart publicerade Härskarringen skulle uppdraget gå till Allen & Unwin. Men Collins ogillade ultimatum och på grund av de höga papperspriser som rådde efter kriget tyckte det att det skulle bli för dyrt. Allen & Unwin föreslog att Tolkien skulle få 50% av vinsten när tryckningen var betald istället för den vanliga royaltyn. Förlaget trodde inte att boken skulle sälja så bra, eftersom de inte trodde att den skulle bli någon storsäljare. Tolkien var inte nöjd med uppdelningen på tre böcker men fick ge sig. 1954 kom den första volymen i Härskarringen ut i butikerna. Andra delen kom ut samma år. Första delen sålde bra och förlaget började trycka upp nya upplagor. Men tredje delen blev försenad, Tolkien var nämligen inte färdig med sina appendix. Nästan ett år senare kom sista delen ut i handeln. Och boken hade fått två läger: de som ogillade boken, och de som älskade den.

Trilogin sålde allt mer och Tolkien fick sin ersättning som man bestämt. Första utbetalningen var mer än en årslön på Oxford. Den andra utbetalningen, året efter gav ännu mer. Tolkien fick brev från fans som han besvarade personligen. Man översatte även boken till andra språk under Tolkiens vakande ögon. Den svenska översättningen läste han själv, eftersom han kunde svenska hjälpligt. Men översättningen gjorde honom upprörd, särskilt förordet som översättaren hade skrivit, där Härskarringen beskrevs som en allegori över världsläget mellan öst och väst. Och allegorier var något som Tolkien avskydde. I USA skapades nya problem när en piratupplaga, som enligt amerikansk lag inte var olaglig eftersom det var auktoriserade pocketupplagor, kom ut av Bilbo och Härskarringen. Men Tolkien löste detta på ett delikat sätt: När han skrev svar till sina fans i USA bad han dem att tala om för alla att de skulle bojkotta piratupplagorna. Det gav önskat resultat. Piratförsäljningen minskade.

Anmäl textfel

Kommentar av LB

Hr aldrig hört om någon Bingo eller Odo i Härrskaringen

7 december 2011
Kommentar av LB

Är all information tagen ur biografin som nämns i den enda källhänvisningen?

Skulle vilja ha lite mer referenser :)

19 januari 2011
Kommentar av Nilrik

Trevlig sida!

Men det här stämmer väl ändå inte:

"Han skapade till och med sindariska, ett primitivare språk som ett urspråk varur quenyan växt fram."

Om jag förstår källorna rätt (lite snårigt är det allt) är det väl snarare så att båda dessa språk hade en gemensam urstam kallad "Common Eldarin", och att Quenya var äldre än Sindarin.

http://tolkiengateway.net/wiki/Common_Eldarin

http://tolkiengateway.net/wiki/Quenya

http://tolkiengateway.net/wiki/Sindarin

15 september 2010
Kommentar av Rulle

super bra text! hjälpte mig mycket i mit arbete

3 maj 2010
Kommentar av Henbane

Alla som inte har läst Silmarillion borde göra det, man fattar allting MYCKET bättre och får veta hur och varför allt som händer i serien om Härskarringen händer. Samma sak är det med Bilbo, en hobbits äventyr... Den är väl inte nödvändig för resten av serien, men den är en inblick i hur Ringen hamnade hos Frodo.

16 april 2010
Kommentar av fakta letaren i skolan

bra sida XD

15 februari 2010
Kommentar av A32

Denna text är perfekt och det finns massa fakta som

inte finns någonstans på andra sidor

TACKKKKKKK

28 december 2009
Kommentar av mayn

Go gubbe!

15 september 2009
Kommentar av Mig

BRA TACK!

Perfekt för mitt arbete om honom:)

26 maj 2009
Kommentar av jack

riktigt nice

18 maj 2009
Kommentar av den bäste

sagan om ringen är den bästa filmen

27 april 2009
Kommentar av fan nr 1

han är verkligen bäst

en tolkien fan

27 april 2009
Kommentar av ...

Bra text!

19 mars 2009
Kommentar av lol

hans böker är mycket bra xP

9 mars 2009
Kommentar av Nikki x]

Tänka sig, superbra! :D

4 mars 2009
Kommentar av egotripp

jag tycker han är riktigt bra!! ;)

4 februari 2009
Kommentar av bollen

Jätte bra fakta om Ronald! Tack så mycket :D

18 januari 2009
Kommentar av Tolkienkicksassss...

Länge leve Tolkien!!! <3

16 december 2008
Kommentar av :))

Detta tackar man för!

2 december 2008
Kommentar av babla

Tolkien äger ... och fint du stavar Ringennörd ..

11 oktober 2008
Kommentar av Tolkien-Nörd

Väldigt bra gjort! Väldigt bra info.

27 september 2008
Kommentar av Tolkienisthashit

Tolkiens vokabulär är världens bredaste! <3

22 maj 2008
Kommentar av Alexandra

Tolkien är en odödlig författare som trots att han är död kommer leva kvar läääänge! <3

21 maj 2008
Kommentar av TY!

tack för detta, :D

21 maj 2008
Kommentar av Ringennörd

Tolkien är den beste förfatren någonsin

21 april 2008
Kommentar av Tolkienlover

jaag ääälskar Tolkien! <3

2 april 2008
Kommentar av Timmy Svantesson

Jag älskar verkligen J.R.R. Tolkien. Jag läser hans böcker och dom är väldigt bra =D. Jag gillar faktiskt själv att skriva. Bra att ni gjorde denna sidan =D

1 april 2008

LitteraturMagazinet tipsar

Villebråden i Khadaffis harem

av Annick Cojean
Inbunden, Finns i lager, 253 kr

Viskningarnas bok

av Varujan Vosganian
Viskningarnas bok är den kollektiva berättelsen om armeniernas öd...

Barnbruden

av Anna Laestadius Larsson
Barnbruden är en historisk roman om de unga kvinnorna vid Gustav ...
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Lex bok

av Sara Kadefors
Lex går sista året i gymnasiet och är så less. Less på alla prest...
Danskt band, Finns i lager, 172 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Bättre snart

av Ida Pyk
Sofia är snart tolv. Hon är längst i klassen, blyg och inte så po...

Den lilla boksnapparen : en godnattsaga

av Helen Docherty
En fin, rimmad, godnattsaga - en hyllning till högläsningen och d...

Godnattsagor för barn som dricker

av Marjaneh Bakhtiari
Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorn...
Inbunden, Finns i lager, 271 kr
CD-skiva, Finns i lager, 343 kr
MP3 CD, Finns i lager, 289 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr
Häftad, Finns i lager, 262 kr

Gone girl

av Gillian Flynn
Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är char...
Inbunden, Finns i lager, 269 kr
Storpocket, Finns i lager, 140 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Man

av Kim Thúy
Mãn är en kvinnas kärleksförklaring till de kvinnor som i tur och...
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Recensioner

En trollbindande värld

Recension: Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien

LitteraturMagazinet recenserar

Historien i en fascinerande trollspegel

Recension: Rövarna i Skuleskogen. av Kerstin Ekman

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Recension: Vi hör av oss av Jacob Sundberg

Fransk skärva i snygg förpackning

Recension: För fåglarna dör av Frédéric Dard

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo