Livshistoria- JRR Tolkien, en del av LitteraturMagazinet

JRR TOLKIEN ANTIKVARIAT: J.R.R TOLKIENS BÖCKER LIVSHISTORIA FÖRFATTARSKAP RINGENS POESI BIBLIOGRAFI » LITTERATURMAGAZINET

Barndom och ungdom

J.R.R. Tolkien (John Ronald Ruel Tolkien) föddes 3 januari 1892 i Bloemfontein i Sydafrika. Föräldrarna, Arthur och Mabel, var båda från England men hade flyttat till Sydafrika eftersom Arthur, som var bankanställd, ansåg att möjligheterna till avancemang var större där.

1895 föddes Ronalds lillebror, Hilary Arthur Reuel. Ronald var då tre år gammal. Inte långt där efter tog Mabel på försök med sig pojkarna tillbaka till England, eftersom Ronald inte klarade av det heta klimatet i Sydafrika. Meningen var att de skulle ta igen sig i det svalare England och sedan resa tillbaka. Men de fick aldrig återse Sydafrika. Senare samma år dog Arthur i reumatisk feber i Sydafrika och Mabel fick istället försöka hitta ett hem i England åt sig och pojkarna. Strax utanför Birmingham lyckades hon hyra ett billigt hus och där växte Ronald och hans bror Hilary upp. Ronald trivdes mycket bra och vandrade ofta i naturen där omkring.

Redan som liten var Ronald duktig på att teckna och han visade sig vara en naturbegåvning på språk. Hans mamma undervisade syskonen i hemmet och Ronald lärde sig läsa redan vid fyra års ålder. Efter det fick han lära sig både franska och grunderna i latin. Ronalds begåvning för språk kom till nytta i skolan. Han läste både latin, grekiska, franska och tyska som ordinarie ämnen och studerade anglosaxiska på fritiden. Han började även skapa egna, fiktiva språk, bl.a. med ursprung i den utdöda gotiskan. Till slut utarbetade Ronald flera "kompletta" språk med eget skriftsystem, grammatik och språkhistoria.

Vuxenlivet

När Ronald var 15 år insjuknade hans mamma i diabetes. Eftersom han förknippade katolska kyrkan med sin mor sökte han sig ännu mer till den när hon dött. På Mabels önskemål blev Fader Francis pojkarnas förmyndare. De fick bo hos en moster efter som fader Francis inte hade någon plats för dem, men de tillbringade den mesta tiden i Oratoriet, eftersom de inte trivdes hos sin moster.

Snart sökte Fader Francis upp Mrs Faulkner som bodde bakom Oratoriet och frågade om hon kunde hyra ut ett rum till pojkarna. I samma hus bodde en föräldralös 19 årig flicka, Edith Bratt, som hyrde ett annat rum. Ronald var 16 år när ha flyttade in. Snart blev Ronald och Edith mycket goda vänner och förälskade i varandra. Ronald försökte läsa till sig ett stipendium så att han skulle få möjlighet att gå på Oxford University. Men hans tid upptogs av att konstruera språk, uppvakta Edith, spela rugby m.m. Så studierna sackade efter. Snart fick även Fader Francis höra ryktena trots att Ronald och Edith försökte hålla sin romans hemlig. Ronalds förmyndare krävde att affären skulle ta slut och skaffade en ny bostad till pojkarna. Ronald lydde. Han höll sig nästan helt borta från Edith och åkte till Oxford för att pröva till stipendium. Han misslyckades och reste tillbaka hem. Trots Fader Francis uppmaning uppehöll han kontakten med Edith i smyg. De talade om framtiden. Edith hade bestämt sig för att resa till Cheltenham. Ronald tyckte det var en bra lösning, eftersom han inte blev myndig och fri från sin förmyndare förrän vid 21 års ålder.

Ronald började arbeta som bibliotekarie. Tillsammans med de andra studenterna som arbetade i biblioteket bildade han en liten teklubb, T.C.B.S. 1910, när han var 19 år, åkte han för andra gången till Oxford för att försöka få stipendium. Denna gång lyckades han, men studietiden blev tuff. Det stora problemet var att få pengarna att räcka till. Han spelade rugby, anslöt sig till Essay Club, Dialectal society och diskussionsklubben. Han startade även en egen klubb kallad The Apolausticks. Det var nu som Tolkien lärde sig röka pipa. Han hade jämförande språkforskning som huvudämne och läste bland annat det finska hjälteeposet Kalevala. Han blev förälskad i språket och började genast skapa ett nytt fiktivt språk med finskan som grund. Det nya språket var det som han senare kom att använda i sina böcker under namnet quenya eller högalviska. Tack vare Kalevala började han även intressera sig för den nordiska mytologin.

Så kom dagen när Tolkien fyllde 21 år och blev myndig. Samma dag skrev han ett brev till Edith och förklarade henne sin kärlek och önskan att gifta sig med henne. Men svaret från Edith var nekande, hon var tyvärr redan var förlovad och hade för avsikt att gifta sig. Tolkien gav inte upp. Han reste till Cheltenham, där Edith bodde, för att tala med henne. Efter mycket övetalande bröt hon sin förlovning och förlovade sig med Ronald. För att kunna gifta sig var Edith, enligt Tolkiens syn på det hela, tvungen att konvertera till katolicismen. Hennes konvertering dröjde över ett år, till 1914.

Samma år förklarade England krig mot Tyskland. Men Tolkien väntade med att rycka in i armén. När han hade tagit sin examen i engelska språket och litteraturen som Master of Arts med högsta betyg ryckte han in. Han blev underlöjtnant men utbildade sig snart till signalofficer. Först 1916 skickades han över till Frankrike och hamnade mitt i skyttegravskriget på västfronten. Han överlevde utan skador men fick feber och blev hemskickad. Väl hemma bestämde han sig för att sätta igång med det stora projektet han hade haft i bakhuvudet ett tag - en mytologi för England.

16 november 1917 födde Edith en son, John Francis Reul. De fick två söner till: Michael Hilary Reul och Christopher Reul. Samma år som Christopher föddes, 1924, blev Tolkien professor vid Leeds universitet.

1925 blev Tolkien invald till professuren i Anglosaxiska i Oxford. 1926 började även C.S. Lewis arbeta vid Oxford. Tolkien och han blev snart vänner eftersom Lewis också var intresserad av nordisk mytologi. De läste varandras manuskript och gav kritik. Tolkien fick Lewis att se Jesus roll i kristendomen. Lewis hade tidigare trott på Gud men inte på Jesus. Tillsammans bildade de klubben The Inklings. Grunden i Inklingarna var troende litteraturintresserade män där Lewis var medelpunkten. Vid andra världskrigets utbrott fick klubben ännu en medlem som skulle sätta spår i Fantasy-litteraturen, Charles Williams. Inga kvinnor var välkomna på Inklingarnas möten. Tolkiens vänkrets hade alltid varit en helt manlig värld. Edith var mest i och kring hemmet, eftersom hon inte hade så många vänner bland akademikerfruarna.

1929 fick Ronald och Edith Priscilla Mary Reul. Då var Ronald 36 år och Edith 39.

I början av 1930-talet började Tolkien skriva på Bilbo.

 

Slutet

När boken Konungens återkomst, den sista delen i Sagan om Ringen trilogin, Härskarringen, kom ut i mitten av femtiotalet började en Tolkien-kult växa fram, främst i USA. Runt om i världen började man bilda Tolkien sällskap. Tolkien själv var inte helt nöjd med utvecklingen och kallade det hela för en beklaglig kult av honom själv. Många ville intervjua honom, han ogillade intervjuer men ställde ofta upp av ren artighet. William Ready besökte honom och skrev sedan en bok som Tolkien ansåg vara kränkande, efter det blev han allt sparsammare när det gällde besök. När Tolkien gick i pension träffade han allt mer sällan sina vänner i Inklingarna, men han träffade Lewis då och då även om han ogillade att han hade gift sig. Tolkien satte igång med att revidera och skriva om Silmarillion. Men inte mycket blev uträttat - han hade så mycket annat att göra. C.S. Lewis dog 1963 vilket Tolkien tog väldigt hårt. Edith blev allt stelare i kroppen så paret flyttade från Oxford till en bungalow i Bournemouth. 1971 blev Edith sjuk med inflammation i gallblåsan. Den 20 november avled hon på sjukhus. Tolkien ville absolut inte stanna kvar utan flyttade tillbaka Oxford. Han fick erbjudande att bo på Merton College med uppassare och allt han kunde önska sig så han flyttade dit. Arbetet med Silmarillion gick sakta och han hade bestämt att om han avled innan verket var färdigt skulle hans son Christopher färdigställa det. Han var hos vänner i Bournemouth när han den 2 september 1973 avled vid åttioett års ålder i akut blödande infekterat magsår.

Anmäl textfel

Kommentar av

Tack för faktan

21 september 2017
Osignerad kommentar

Arbetar med ett författarporträtt i skolan. Undrar när sidan var senast uppdaterad, behöver det till källförteckningen.

14 november 2016
Osignerad kommentar

bra jobbat! bli bra till min uppsats, copy pasta!(=

7 februari 2016
Kommentar av cooling

Bra, jag gillar jrr Tolkein! Han är cool

9 december 2015
Kommentar av I

Väldigt bra fakta! Hjälpte mig med min skoluppgift väldigt mycket. Så tacksam!❤️

28 november 2015
Osignerad kommentar

Hej tack så mycket för faktan den var till stor hjälp med min skoluppgift tack!

4 november 2015
Osignerad kommentar

Bra fakta :)

20 oktober 2015
Osignerad kommentar

hej bra jobbat med faktan jag tycker den är bra

14 oktober 2015
Osignerad kommentar

bra text! Men Tolkien var inte 15 år när hans mamma dog, han var 12 år då.

Vill inte klaga, bara föbättra.

21 september 2015
Kommentar av elly olausson

hej är det någon som vet vilken epok sagan om ringen kom ut i . jag håller på med ett författar porträtt så jag behöver verkligen veta.

tack på förhand

21 maj 2015
Osignerad kommentar

Jag gör en skoluppgift om Tolkien och detta va till sjukt stor hjälp! 

30 april 2015
Kommentar av ella ett Tolkien fan

Håller på med ett författarporträtt och detta var den bästa sidan jag hittade

20 april 2015
Osignerad kommentar

många bra fakta om J.R.R ´Tolkien

5 mars 2015
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Osignerad kommentar

det tycker jag med! <3

5 mars 2015
Skriv svar
Kommentar av Vidar Eriksson

Ska göra en bokpresentation om Bilbo och den här hemsidan är så bra!

14 maj 2014
Osignerad kommentar

Den yngre brodern Hilary föddes 1894, inte 1895.

17 januari 2014
Kommentar av fxgdg

bra fakta om J.R.R Tolkien

24 april 2013
Kommentar av Swedjow

Håller på med ett författarproträtt och denna hemsida äger!!!

11 mars 2013
Kommentar av Upau

japp samma här, fan hoppas på A nu

7 maj 2013
Skriv svar
Kommentar av Jonna Johansson

Hoppas på ett A på min PP nu.

11 mars 2013
Kommentar av B

du råkar inte ha kvar den PP:n hahaha, jobbar med ett författarporträtt just nu

29 april 2013
Skriv svar
Kommentar av powni hest

önskar få veta mer om hur han var som person, men annars var det en mycket bra ^^

16 oktober 2012
Kommentar av markus sixtenstam

Hej igen! Jag älskar TOLKIEN och c s lewis jag är författare och har skrivit flera böcker jag läser väldigt mycket om TOLKIEN och c s lewis det berikar mitt eget liv och författarskap jag skriver för närvarande på en stor bok! Skall även vila upp mig i sommar varma hälsningar er alla en RIKTIGT fin sommar varma hälsningar markus sixtenstam

31 maj 2012
Kommentar av kristin lind

jag tycker att denna fakta texten hjälper mig jätte bra, ta hjälp av denna vet ja :D

24 maj 2012
Kommentar av anarcy_monkey

Hoppas på A nu da! ^^

9 maj 2012
Kommentar av Tolkien fan

Super bra info, tack! Hoppas på ett mvg på muntliga nationella nu då :)

12 mars 2012
Kommentar av majsmannen

super bra hemsida!!!

7 mars 2012
Kommentar av kalle mannen

Tack jag ficgk A på all den information jag fick av denna hemsida.

24 februari 2012
Kommentar av J.r.r tolkien

MVG i skolprovet med denna grymma fakta kan man komma bra

till i studierna!!!!

23 januari 2012
Kommentar av dante

super bra hemsida!!!!!!

arbetar med ett författarpotrett och fick super bra information

12 oktober 2011
Kommentar av ?:O?

Vet du möjligt vis vilken epok han skrev i??

10 oktober 2011
Kommentar av J.J

När jag först hörde om att jag skulle skriva ett repotage om Tolkien, så var jag väldigt skeptisk. Jag visste ingenting om han och trodde han var någon konstig finne bara. Men nu har jag ändrat min uppfattning helt! Han hade ett fantastiskt fasinerande liv, tack för den underbara texten - Love J.J

8 december 2011
Kommentar av O.F

Så du har aldrig läst triologin om härskarringen?!

27 januari 2012
Skriv svar
Kommentar av :)

Det var väldigt bra info! Vart har du hämtat faktan? Det skulle vara bar att veta för jag har en skoluppgift om honom! :)

10 oktober 2011
Osignerad kommentar

Jag hämtade faktan just bortom bergen en kulen natt i maj månad tror jag visst det var. O endast tomten var vaken... O.o

17 december 2011
Skriv svar
Kommentar av markus sixtenstam

Jag har länge nu tyct om j r r tolkien och hans verk särskilt sagan the hobbit tolkien var kristen och jag är troende på Jesus själv skriver jag nästan dagligenjag sympatiserar med er alla TOLKIEN fans tack för en fin hemsida vvänliga hälsningar markus sixtenstam

7 mars 2011
Kommentar av Språkpolisen

Du pratar mycket bra sverige!

11 oktober 2011
Kommentar av Kristin Lind

Du pratar mycket bra svenska menar du väl ?

27 april 2012
Osignerad kommentar

Han var ironisk...

15 januari 2014
Skriv svar
Kommentar av Malin

J.R.R Tolkien = John Ronald Reuel Tolkien, inte Reul.

Annars mycket bra.

13 februari 2011
Kommentar av Lovisa Österman

Han hade bara råkat skrivit fel, om man läser igenom den så står det rätt på andra ställen :)

3 april 2011
Skriv svar
Kommentar av Måns Edén

Hej!

Denna info var mycket bra!

26 november 2010
Kommentar av J-J-J

Riktigt bra till min Författarporträtt uppsats! TACK!!!! :)

17 november 2010
Kommentar av The little swedish one

Samma uppgift som jag lol. :D

13 april 2011
Kommentar av

Ja med :)

9 maj 2011
Osignerad kommentar

haha jag med...

28 november 2011
Kommentar av Faan

HAHA jag med....

7 december 2011
Kommentar av Sixten

SJUKT! Jag med!!!!!!!

8 december 2011
Osignerad kommentar

Ja meeed!!

28 januari 2013
Skriv svar
Kommentar av M

Grymt bra hjälp till min uppsats, MVG! =)

11 november 2010
Kommentar av Rööbba

Tack vare all information så fick jag VG+ på min uppsats!

28 september 2010
Kommentar av jockää

du kommer inte alls få vg lol

29 september 2010
Skriv svar
Kommentar av hans

tack för all fakta det har varit till bra hjälp tack !!! <333

10 september 2010
Kommentar av Eric

Detta stämmer en aning bättre än wikipedia...

30 maj 2010
Kommentar av

MVG

10 maj 2010
Kommentar av yeaah

på wikipedia står det att hans bror föddes 1894...

8 maj 2010
Kommentar av Rick

fan va bra

22 mars 2011
Kommentar av dante lotr fan

Man kan inte alltid lita på wikipedia, vem som hälst kan lägga in där.

det kanse kan vara någon som skrivit fel :)

10 oktober 2011
Kommentar av SIG

DET tro inte jag !

11 oktober 2011
Skriv svar
Kommentar av Gustav

tack riktigt bra fakta till skolarbetet

19 april 2010
Kommentar av :D

NI ÄGER!!!!!!!!!!!!!

11 april 2010
Kommentar av o:

o:

9 april 2010
Kommentar av Lukas

Det här har verklingen hjälpt mig när jag har skrivti min uppsats.

25 mars 2010
Kommentar av GALNE KLAS PÅ ONSDAGAR

Grymt bra! Fast jag kommer nog inte använda så mkt av detta till mitt skolarbete, men endå! Sjukt bra skrivet! ;)

15 mars 2010
Kommentar av Malin

Jag måste bara säga tack till en underbart fin sida med mycket interessant information! :D

10 mars 2010
Kommentar av josefine den 9 mars 2010

tack!!!!! jag fick IG

9 mars 2010
Kommentar av anonymiga filiph ..

hahahaha , så "bra" infortmation ?! Jag tkr denna sidan är riktigt bra !

jag fick A+ !

17 oktober 2011
Skriv svar
Kommentar av Bokis

tack tack tack MVG+++++++ nästa!

8 mars 2010
Kommentar av sara

tack så mycket vi fick IG på provet av honom

2 mars 2010
Kommentar av Jennifer

Riktigt bra skrivet :)

2 mars 2010
Kommentar av TwoGodly

Joo detta var riktigt bra, men jag vet inte om jag kommer "sno" allt härifrån... Det blir nog att söka fakta på andra ställen också... Men... Grymt bra som sagt! Tack tack :]

26 februari 2010
Kommentar av frida

hej!

jag har en svenska uppgift så jag ska skriva om jjr tolkien, det var bra fakta men inte så mycket annat om honom tycker jag. :D

21 februari 2010
Kommentar av

Det här fick mig att tänka om... Nu vill jag byta skola.

5 februari 2010
Kommentar av allah

Men svaret från Edith var nekande, hon var tyvärr redan var förlovad..... FAIL

15 januari 2010
Kommentar av malkolm sällsam.JESUS IS LORD OF LORDS!!!

Jr Tolkien var en Kristen!! jag själv blev kristen vid 14 års ålder och både Jrr Tolkien och Cs Lewis betyder mycket för mig! livet med Jesus blir bara bättre och bättre Tack alla vänner er tillgivne MARKUS SIXTENSTAM

7 januari 2010
Kommentar av 12345678910

Denna information hjälper jätte bra till skolarbetet

författarskapen borde också var med det var jätte

bra tackkkkkkk

27 december 2009
Kommentar av hanna eriksson

det var toppen fakta hjälper till skolan hehhehe

<3333333333333tackarrr

27 december 2009
Kommentar av Josse

Håller med de flesta, bra till skolarbete! Du har hjälp mig :) tack

21 december 2009
Kommentar av Gutten

MvG is the shiet

10 december 2009
Kommentar av Denne

tmvg nästa:P :D!

9 december 2009
Kommentar av olle

hejsan

4 december 2009
Kommentar av Elli!

Mittt tal till svenskan kommer bli grymt bra, MVG nästa som L+C sa! Älska Tolkien <3

4 december 2009
Kommentar av Oliver

Riktigt BRA tack så jätte mycket ... Håller med han här nere MVG !!!

3 december 2009
Kommentar av En stor del av min klass!

hoppas det inte e för många som tar den här texten till skolarbetet^^

2 december 2009
Kommentar av Mickaela

Det är tråkigt att Tolkien är död, för jag vill ha en till fortsättning av Sagan om Ringen.

Han skrev många bra böcker men jag tycker mest om Sagan om Ringen och de andra fortsättnerna.Det är hemst att han dog men visst alla är födda till att dö en dag men ändå.

Han var jätteduktig:D<3

23 november 2009
Kommentar av siranders15

aa men ni ska ju inte bara kopy det hela så ni får det betyg som ni inte äns har skrivit sj liksom ta och läs alla böcker och sånt ta ut det viktiga det är bätre få betyg som man har arbetat mycket i stället för kopy alt samma men bra fakta ha det bra

11 november 2009
Kommentar av Jag

BRA !! :D

6 november 2009
Kommentar av alexander

Tack shitbra till skolarbetet HEJA TOLKIEN:)

3 november 2009
Kommentar av victor. abrahamsson

tack för hjälpen mycket och bra information hjälpte till mitt skolarbete

15 oktober 2009
Kommentar av <3333

sjukt bra!! jag tog nästan hela mitt arbete härifrån:)<3

13 oktober 2009
Kommentar av torkel i knipa

fett bra text!

13 oktober 2009
Kommentar av nisse

tolkiens mamma dog när han var 12. och testa att göra lite mellanrum mellan raderna och använd fler rubriker. det gör texten känns lättare att läsa och det blir lättare vid sökläsning.

annars var det jättebra. tack för mvg

12 oktober 2009
Kommentar av

grym fakta riktigt bra

5 oktober 2009
Kommentar av Imann

hallååå kan någon skicka till miig lite om ert arbete som ni har skrivit hjlälp miig snälla jag måste lämna in den nästa vecka

1 oktober 2009
Kommentar av

MVG nästa !!!!!!!!!!!!

1 oktober 2009
Kommentar av mohamed ali

abo shit va bra skolarbete lol

30 september 2009
Kommentar av Ponna :D

GÖTT TACK FÖR DETTA :D

VG FICK JAG OCH "PÅVÄG TILL MVG" (ENLIGT LÄRARN)

28 september 2009
Kommentar av Ante K xD

Tack så mycket. Håller helt klart med de andra.. As bra till skolarbete :D

23 september 2009
Kommentar av Wohoo!

Som alla andra ;) Tack för hjälpen med skolarbetet :)

21 september 2009
Kommentar av Hel

Bra till skolarbetet om R.J.J Tolkien.

8 september 2009
Kommentar av achmed :D

sjuukt bra asså ;)

3 juni 2009
Kommentar av MVG!

Bra sida :D

30 maj 2009
Kommentar av Patrik ;D

Bra sida, fast det finns så mycket olika fakta om j.r.r tolkien. Och endel stämde inte som jag har läst här t.ex. Ruel han heter faktisk Reuel.

Och friade han inte till Edit Bratt när han var 16 år också eller? :O

28 maj 2009
Kommentar av Alex

Tack! Fick högt betyg för detta!

26 maj 2009
Kommentar av Nyttan

Mycket mycket bra information till svenskan, fick ett mvg+. Tackar

19 maj 2009
Kommentar av Lill-Jacko

Tack så mycket, hjälpte mig grymt mycket i mitt arbete!

14 maj 2009
Kommentar av NL

Hjälpte mig värkigen TACK:D

Väldigt bra text sao lommer att komma till stor nytta i min redovisning:) Tack

13 maj 2009
Kommentar av

hur bra som helst MVG nästa behövde verkligen det här men skriv lite mer om böckerna snälla

12 maj 2009
Kommentar av Elin

Det här hjälpte verkligen till skolarbetet! En mycket bra och välskriven text, Tack!

30 april 2009
Kommentar av Sara

jättebra till skolan vad synd det var om honom *snyft

27 april 2009
Kommentar av LOTR Freak

Håller med personen under mig! Perfekt till skolarbete! ;)

20 april 2009
Kommentar av

Tusen tack ska ni ha som gjort denna sida :D:D:D:D <33

20 april 2009
Kommentar av Jompan

Altså jag gillar inte riktigt skolarbete men när allt man needar finns på en ännda sida så e det ju sjukt bra :D älskar LotR bdw <3<3<3

15 april 2009
Kommentar av L+C

TAAAAACCCCCCCKKKKKK, så jävla bra!

det här hjälpte oss verkligen, MVG nästaaaa!!!!!!!

tjoho!

15 april 2009
Kommentar av rasmus

skit bra! behövde värkligen detta till et skolarbete som jag redan var försenad med :) skit bra!

14 april 2009
Kommentar av Mr o o o

Riktigt bra men kunde stå lite mer om själva bökerna

6 april 2009
Kommentar av Lulle Bulle

tacktacktacktacktack så jätte mkt!! världs sida till mitt skolarbete ;)

1 april 2009
Kommentar av råris

tacktacktacktacktack så hiiiimla mkt!! världs sida sida till mitt skolarbete ;D;D;D;D;D;D

1 april 2009
Kommentar av räkan

Jag fick skit mycket beröm och stort VG för att läsa det här.

Takar:-)

24 mars 2009
Kommentar av ruBerman

jävlar!!!!!!

18 mars 2009
Kommentar av Alice

superbra!

13 mars 2009
Kommentar av Jeppe

Jag är ett rätt så nytt Tolkienfan, jag har bara läst första boken, men kan knappast vänta tills jag får tag på den andra, men jag förstod redan när jag läste boken att det har något med den nordiska mytologin att göra nästan alla namn på ställen och personer, låter (även i den engelska versionen) väldigt försvenskade

13 mars 2009
Kommentar av Hopparbimbon

Härligt att få så mycket bra fakta på en och samma gång! :D Seriöst, relevant och ja, bra helt enkelt. :)

10 mars 2009
Kommentar av Nikki 8:an

Riktigt bra fakta :D Kommer hjälpa till muntliga i svenska...

4 mars 2009
Kommentar av Leet1337

Fan va nice att jag hittade det här precis det jag behövde :P

13 februari 2009
Kommentar av Per

Min svenskalärare blev helt till sig av förvånad,

jag hade ett VG och höjde till ett STARKT MVG i svenska.

Det hjälpte då kan jag lova... Tackar :)

11 februari 2009
Kommentar av johan

skitbra text! den räddade min dag! :)

9 februari 2009
Kommentar av efrsmn

bra till skolarbete!:D

27 januari 2009
Kommentar av Fabbe

Detta kommer passa bra till mitt arbete.

22 januari 2009
Kommentar av Mazze

De e bra de!!!

2 december 2008
Kommentar av ojsan

bra fakta! mitt skolarbete är fulländat!

1 december 2008
Kommentar av lucian 531

mycket bra information, behövs för skol projekt ;)

28 november 2008
Kommentar av E.a

bra info. fick mycket hjälp till mitt skolarbete :] .

17 november 2008
Kommentar av E.a

bra info. fick mycket hjälp till mitt skolarbete :]

17 november 2008
Kommentar av Lord of the rings <3

Mycket bra fakta :))

10 november 2008
Kommentar av Frodo

Perfekt för mitt skolarbete :D tackar

5 november 2008
Kommentar av Stojkoooov.

Tackar (: detta behövdes till skolarbete

31 oktober 2008
Kommentar av en tjej som älskar fantasy :D Lina

bra till mitt skolarbete :D Tack så mycket :D

20 oktober 2008
Kommentar av avan snuben

precis vad jag behöver till mitt skol arbetet. j.r.r tolkien är min favorit författare. =)

20 oktober 2008
Kommentar av Marco

Väldigt bra med infromtation.

Fick bar hjälp till mitt paper i skolan =)!!

Tack så mycket!

9 oktober 2008
Kommentar av Aldurin

De va en fin text, mycket bra. Den va kritisk och hade med all intressant och ointressant fakta om Tolkien. Jätte bra, jag trode jag var påläst om honom men jag hade tydligen fel O.o

Tack!

24 september 2008
Kommentar av filip

riktigt bra info!

7 oktober 2008
Kommentar av Nörd?

Tokien har inte bara tagit "Middle earth" ifrån nordisk mytologi. Överallt i Tolkiens böcker om denna fantastiska värld kan man varelser och ting som har döps eller rentav tagits från den nordiska mytologin. Dvärgar och alver kommer till därifrån till exempel. Ganfalf var namnet på en dvärg ur ett känt folkepos kallat Völuspa (Valans spådom).

20 maj 2008
Kommentar av mjaau

Det är trilogin som heter Härskarringen och inte boken, den tredje boken heter Konungens återkomst

11 maj 2008
Kommentar av Amilush

jag fick Mvg på det häär:D

tack ;)

27 april 2008
Kommentar av EMIL

TOLKIEN HETER RONALD OCH INTE ROLAND

23 april 2008
Kommentar av Nessa

bra skrivet <3

tack, det här är bra till mitt skolarbete =P

14 april 2008
Kommentar av Kushina

tack, jag behövde det här...^^

6 april 2008
Kommentar av osignerat

Ett lyssande exemplat och ett utmärkt fakta text om herr tolkien själv. Han har en fantastisk fatansai

3 april 2008
Kommentar av Simon

Kan ni inte skicka era skolarbeten? :) håller på me mitt nu oxå

30 mars 2008
Kommentar av larsson

precis vad jag behövde för mitt skolarbete !!!

29 mars 2008
Kommentar av Simon Saffo

mkt mkt bra fakta, men inga bilder jao!

18 mars 2008
Kommentar av Jönas

Enastående med fakta! Perfekt för skolarbetet ^^

12 mars 2008
Kommentar av Dennis och Dookie

bra info, fick mycket hjälp med skolarbetet. :)

5 mars 2008
Kommentar av Mika

Att högalviskan har sitt ursprung i finskan visste jag inte, kul att veta ^^ Roligt också att Tolkien var intresserad av nordisk mytologi. Han tog förmodligen "Middle Earth" därifrån.

29 februari 2008
Kommentar av Jonathan

Bra fakta! men han var inte 15 år när han blev föräldralös utan 12 år.

29 februari 2008

LitteraturMagazinet tipsar

Villebråden i Khadaffis harem

av Annick Cojean
Inbunden, Finns i lager, 253 kr

Viskningarnas bok

av Varujan Vosganian
Viskningarnas bok är den kollektiva berättelsen om armeniernas öd...

Barnbruden

av Anna Laestadius Larsson
Barnbruden är en historisk roman om de unga kvinnorna vid Gustav ...
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Lex bok

av Sara Kadefors
Lex går sista året i gymnasiet och är så less. Less på alla prest...
Danskt band, Finns i lager, 172 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Bättre snart

av Ida Pyk
Sofia är snart tolv. Hon är längst i klassen, blyg och inte så po...

Den lilla boksnapparen : en godnattsaga

av Helen Docherty
En fin, rimmad, godnattsaga - en hyllning till högläsningen och d...

Godnattsagor för barn som dricker

av Marjaneh Bakhtiari
Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorn...
Inbunden, Finns i lager, 271 kr
CD-skiva, Finns i lager, 343 kr
MP3 CD, Finns i lager, 289 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr
Häftad, Finns i lager, 262 kr

Gone girl

av Gillian Flynn
Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är char...
Inbunden, Finns i lager, 269 kr
Storpocket, Finns i lager, 140 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Man

av Kim Thúy
Mãn är en kvinnas kärleksförklaring till de kvinnor som i tur och...
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Recensioner

En trollbindande värld

Recension: Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien

LitteraturMagazinet recenserar

Historien i en fascinerande trollspegel

Recension: Rövarna i Skuleskogen. av Kerstin Ekman

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Recension: Vi hör av oss av Jacob Sundberg

Fransk skärva i snygg förpackning

Recension: För fåglarna dör av Frédéric Dard

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo